Evitarea mastitei la vacile proaspăt fătate

Nutriția vacii proaspăt fătate (fresh cow). În funcție de sistemul de exploatare și de cantitatea de lapte produsă de vacă, rațiile diferă. Stiri agricole

Evitarea mastitei la vacile proaspăt fătate

Perioada de primăvară este o perioadă aglomerată în ferme, iar tratarea cazurilor de mastită este fix ce le lipsește fermierilor! Vacile proaspăt fătate sunt cele mai susceptibile la mastită, datorită unui sistem imunitar slăbit după fătare.

Cele două bacterii care cauzează cel mai frecvent mastita sunt Eacherichia coli (E. coli) și Strep uberis.

Dintre cele două bacterii, Strep uberis este cea care se răspândește mai ușor în timpul mulsului, în timp ce E. coli este cea mai frecvent asociată cu mastita toxică severă. Cu toate acestea, unele tulpini de E. coli pot fi, de asemenea, răspândite foarte bine în timpul mulsului, iar majoritatea mastitelor cauzate de E. coli sunt de natură ușoară.

Mastita bovină cauzată de E. coli poate varia de la a fi o infecție subclinică a glandei mamare la o boală sistemică severă. Factorii dependenți de vacă, cum ar fi stadiul de lactație și vârsta, afectează gravitatea mastitei coliforme.

Sursele primare ale bacteriilor sunt balegarul și noroiul. Riscul de infecție cu aceste bacterii crește atunci când mediul este umed și murdar, infecția se observă cel mai frecvent la lactația timpurie.

Există mai mulți indicatori pentru mastita cu E. coli, simptomele clinice includ temperatură ridicată, iar sfertul afectat va avea descărcare apoasă.

Tratament

Succesul tratamentului depinde de cât de devreme este detectat, împreună cu numărul de endotoxine prezente.

O metodă de tratament va depinde de severitatea cazului, dar, în general, mastita toxică severă are nevoie de un plan de tratament mai agresiv.

Prevenirea

Prevenirea mastitei implică minimizarea nivelurilor de mizerie (bălegar și noroi) în mediul vacilor.

Zonele în care vacile se adună, cum ar fi jgheaburile de apă, porțile de acces, padocurile și grajdurile trebuie păstrate curate pentru a minimiza infecția.

În perioada de stabulație igiena este de cea mai mare importanță!

Mastita cauzată de E. coli, ca majoritatea celorlalte mastite, poate fi preluată sau transmisă în timpul procesului de muls. Atenție la igiena mulsului! Este important ca tetinele să fie curate și uscate atunci când sunt cupate. Vacile ar trebui să stea cel puțin 30 de minute după muls pentru a se asigura că sfincterul este închis.

Related posts

Leave a Comment