Gestionarea pășunii – Mai multă iarbă în hrana animalelor

Gestionarea pășunii - Mai multă iarbă în hrana animalelor. Mai multă iarbă pe hectar. Mai mult lapte pe hectar. Mai multă carne pe hectar. Pășuni și fânețe

Gestionarea pășunii

Introducere

Nutrețul ce se poate obține de pe pășunile și fânețele din România trebuie să devină avantajul nostru competitiv major față de majoritatea celorlalți producători de lapte și carne de vită (oaie) din UE. Când este gestionată corect, iarba este o hrană relativ ieftină, foarte hrănitoare pentru toate tipurile de vite. Cu o bună gestionare a pășunilor, fermierii pot reduce la minimum utilizarea de fân/siloz și concentrate costisitoare, atingând în același timp aceleași niveluri de performanță a animalelor. Va rezulta un profit mai mare.

Câteva întrebări la care caut să răspund:

  1. Mai multă iarbă în hrana animalelor?
  2. Cum ar trebui gestionată iarba primăvara?
  3. Cum ar trebui gestionată iarba la mijlocul sezonului?
  4. Cum ar trebui gestionată iarba toamna?
  5. Ce instrumente de gestionare a pășunilor sunt disponibile pentru a ajuta la obținerea unei performanțe ridicate de la pășuni?
  6. Cum ar trebui să gestionez reînsămânțarea?

Mai multă iarbă în hrana animalelor!

Extindeți sezonul de pășunat la începutul primăverii și toamna târziu. Cât mai devreme primăvara, cât mai târziu toamna! Dar nu oricum!

• Nu intrați la pășunat prea devreme, aveți în vedere o creștere adecvată a ierbii, pentru a obține un sezon lung de pășunat și pentru a avea un spor total în greutate a animalelor de la pășune.

• Aveți o dată planificată pentru oprirea pășunatului în toamnă.

• Ultimele cicluri de pășunat să înceapă la jumătatea – sfârșitul lunii octombrie.

• Cel puțin două treimi din parcele să fie închise la începutul lui noiembrie.

• Nu repășunați parcelele închise, dacă producția este sub 700 kg SU/ha.

• Încheiați pășunatul la 500 kg SU/ha.

• Luați în considerare adăpostirea animalelor în perioadele cu vreme nefavorabilă.

Sincronizați fătările cu începutul sezonului de creștere a ierbii

• Fătările să înceapă la începutul creșterii ierbii.

• Țintiți o creștere a ierbii de 600–700 kg SU/ha la primul ciclu și pășunați toate parcelele în timpul primului ciclu de pășunat.

• Planificați rotația pășunatului de primăvară, pe hârtie și respectați alocarea zilnică a suprafeței conform planificării.

• Urmăriți ca zonele ce urmează să fie cosite să fie pășunate până la începutul lui aprilie. Apoi schimbați zona de pășunat.

Țineți cont de potențialul de creștere al pășunii!

• Parcelele dominate de raigrass peren vor produce cele mai mari randamente de iarbă.

• Trebuie să aveți suficiente animale pentru viteza de creștere a ierbii (potriviți cererea și oferta).

• Nu irositi iarba.

• Folosiți pășunatul rotational! Acest lucru vă va ajuta să îmbunătățiți utilizarea ierbii.

O bună producție de iarbă, fân se obține de pe pășunile dumneavoastră prin îmbunătățirea fertilității solului. Aici, cu puțină atenție, se rezolvă repede.

• Luați probe de sol pentru o cincime din suprafață în fiecare an.

• Aplicați fosfor, potasiu și amendamente conform recomandărilor.

• Luați în considerare reînsămânțarea parcelelor cu performanțe slabe.

Măsurați, pe tot parcursul anului, înălțimea ierbii

• Luați în considerare adăpostirea animalelor în condiții foarte umede, dacă au loc daune ale solului și utilizarea ierbii este slabă.

• La începutul primăverii puteți pășuna mai scurt, 3-4 cm deasupra solului. Acest lucru va maximiza utilizarea ierbii și va „condiționa” pășunile pentru a produce mai multă iarbă în timpul pășunatului ulterior, îmbunătățind în același timp calitatea.

Trebuie să vă obișnuiți să estimați masa ierburilor în fiecare parcelă din fermă și să utilizați aceste informații pentru a atinge atât obiective pe termen scurt (zilnic) cât și pe termen mediu (săptămânal și lunar), care sunt esențiale pentru succesul sistemului de pășunat.

Putem avea un sezon de pășunat de cel puțin 240 de zile.

O zi de pășunat costă întotdeauna mai puțin decât hrănirea pe grajd.

Cum ar trebui gestionată iarba primăvara?

Iarba de primăvară este o hrană ideală pentru vite – foarte digerabilă și bogată în proteine. Pentru a profita la maximum de iarba pășunată primăvara, vitele trebuie scoase la pășune de îndată ce creșterea ierbii iarbă este adecvată, dacă condițiile solului o permit.

Obiective cheie:

(1) Creșteți cantitatea de iarbă pășunată în hrana animalului,

(2) Scurtați iarna,

(3) Reduce costurile și

(4) Condiționați pășunea pentru ciclurile ulterioare de pășunat.

Asigurați aportul maxim de iarbă primăvara

• Trebuie să aveți o creștere de aproximativ 600-700 kg SU/ha/ciclul de pășunat.

• Planificați ca până la finalul primei decade din aprilie să fie pășunate parcelele ce vor fi cosite.

• Pășunatul timpuriu al acestora are doar un efect foarte mic asupra producției ulterioare (o reducere de 3-5%), dar îmbunătățește calitatea fânului/silozului.

• Odată început pășunatul asigurați-vă că nu mai hrăniți le iesle, decât în condiții excepționale ce țin de capriciile vremii.

• În timpul primului ciclu de pășunat, animalelor ar trebui să li se ofere o rată zilnică de iarbă de 2% (SU) din greutatea corporală a animalelor. Acest lucru va asigura o creștere bună în greutate, menținând în același timp calitatea pășunii.

Asigurați-vă că parcelele din primul ciclu de pășunat sunt capabile să producă bine în rotațiile ulterioare

• Rezerva de iarbă disponibilă trebuie calculată astfel încât prima rotație de pășunat (ciclul de pășunat și perioada de refacere) să se termine în zona de coasă înainte de 6-10 aprilie.

• Înălțimea ierbii după pășunat trebuie menținută sub 5 cm în timpul primului ciclu pentru a se asigura că pășunea este bine utilizată și calitatea este ridicată în timpul rotațiilor ulterioare.

• Tineretul face mai puține daune pe vreme mai proastă.

Gestionați pășunatul pe vreme umedă

• În condiții continue dificile de pășunat, adăpostiți unele animale, în special animale mari, grele.

• Asigurați o cantitate suficientă de iarbă în perioadele umede.

Cum ar trebui gestionată iarba la mijlocul sezonului?

Obiectivul în timpul sezonului principal de pășunat este de a maximiza performanța animalelor, hrănindu-le numai și numai cu iarbă. În general, de la sfârșitul lunii aprilie, aprovizionarea cu iarbă nu este restricționată. În multe cazuri, dificultatea constă în surplusul de iarbă și subpășunat, ceea ce duce la pășuni cu o calitate mai puțin ideală. Menținerea unei calități foarte bune a pășunilor este cea mai eficientă modalitate din punct de vedere al costurilor de a obține performanțe bune ale animalelor.

Cum să mențineți calitatea ridicată a pășunii la mijlocul sezonului?

• Durata rotației de 18-21 de zile. Dar fiți flexibili și țineți cont și de condițiile locale (primăvara târziu pot fi necesare 30 de zile de refacere, vara între 45 și 60 de zile, în funcție de cantitatea de precipitații)

• Vitele ar trebui hrănite numai cu iarba de pe pășune.

• Aveți ca scop o producție între 1.500 – max 2.000 kg SU/ha/ciclu de pășunat (8,8-11,7 tone de iarbă/ha/ciclu de pășunat).

• Păsunați până la 4-5 cm înălțime post-pășunat. Dacă există un surplus de iarbă, îndepărtați-l prin cosire.

• Surplusul de iarbă este atunci când producția înainte de pășunat depășește 2.000 kg SU/ha/ciclu și când creșterea ierbii depășește cererea efectivului, iar lungimea rotației depășește 25 de zile (în perioadele bune de creștere).

Influența calității ierbii asupra aportului și performanței

• Cu cât conținutul de frunze verzi este mai mare, cu atât este mai mare digestibilitatea (calitatea furajului).

• Parcelele prost gestionate pot avea o mulțime de tulpini de proastă calitate, ceea ce reduce performanța animalelor.

• Parcelele bine pășunate (pășunate până la aproximativ 5 cm deasupra solului) vor conține niveluri mari de frunze (80%+) în orizontul mijlociu de pășunat (5-10 cm deasupra solului). Acesta este stratul de pășunat care are cea mai mare influență asupra aportului de iarbă realizat de către animalele de pe pășune.

Cum ar trebui gestionată iarba toamna?

• În toamnă creșterea ierbii nu poate ține pasul cu cererea efectivelor (creșterea încetinește și animalele sunt mai mari) și oferta de iarbă scade. Atenție, creșterea ierbii de la începutul lunii iulie este important pentru pășunatul de toamnă.

• Cele două obiective principale ale managementului pășunatului de toamnă sunt:

  (1) mai multă iarbă pășunată în hrana animalelor și

  (2) pentru a termina sezonul de pășunat cu cantitatea de iarbă dorită pentru fermă, asigurându-se că va exista suficientă iarbă pentru pășunatul timpuriu în primăvara următoare. Parcelarea pășunilor este esențială pentru a se asigura că aceste obiective sunt atinse. Refacerea totală sau supraînsămânțarea unor parcele pentru a prelungi sezonul de pășunat în octombrie/noiembrie este necesară pentru a menține animalele pe pășune la sfârșitul toamnei.

Gestionarea pășunilor la sfârșitul toamnei determină în mare măsură cantitatea de iarbă disponibilă pentru pășunat în primăvara următoare, iar planificarea pentru următorul sezon de pășunat începe de fapt în toamnă.

Gestionați pășunile de toamnă

• Atenție, perioada de refacere în toamnă este de cel puțin 30 de zile.

• Cea mai mare creștere medie a pășunii ar trebui să fie atinsă în intervalul 15 – 30 septembrie, moment în care o creștere de peste 1.200 SU/ha este realizabilă și necesară.

• Ultima rotație ar trebui să înceapă la 15 și 30 octombrie – fiecare parcelă de la această dată încolo ar trebui să fie închis (adică să nu fie pășunată din nou) dacă creșterea ierbii este mai mică de 700 kg/SU/ha sau rotația este mai mică de 21 de zile.

Cum să gestionați închiderea de toamnă a parcelelor

Pășunatul necontrolat și întârzierea opririi pășunatului de toamnă vor reduce creșterea ierbii în primăvară.

• Înălțimea țintă după pășunat este de 3 – 5 cm.

• Nu pășunați din nou parcelele închise.

• Fii flexibil.

• Închideți mai devreme unele parcele dacă solul are o umiditate scăzută pentru a permite pășunatul de primăvară devreme.

• Scopul este ca pășunatul să înceteze la sfârșitul lunii noiembrie. Bagă pe grajd mai întâi cele mai mari, grele animale.

La sfârșitul lunii noiembrie, când vei opri pășunatul, creșterea ierbii trebuie să fie de 500 kg SU/ha!

Instrumente de gestionare a pășunilor pentru a avea performanțe ridicate de la pășuni

Fișă de lucru pentru dimensionarea parcelelor de pășunat primăvara

Această fișă este folosită pentru a împărți pășunea în parcele săptămânale și elimină munca pe ghicite din planificarea primului ciclu de pășunat. Ca o paranteză, încă nu am făcut o variant online a acestei fișe, dar mă puteți suna și o facem împreună.

Sunt necesare:

• Data estimată pentru începerea creșterii ierbii.

• Data la care vrei să-ți scoți animalele.

• Data când credeți că va fi suficientă iarbă pentru a furniza toată cantitatea de care aveți nevoie (adică oferta = cererea).

Fișă de lucru pentru dimensionarea parcelelor de pășunat primăvara nu va spune dacă turma primește suficientă iarbă – acest lucru trebuie evaluat prin vizitarea parcelelor și evaluarea nivelului de aprovizionare cu iarbă.

Planificând te asiguri că:

• O parcelă este pășunată suficient de devreme pentru a lăsa timp pentru recreștere pentru al doilea ciclu (de pășunat sau coasă).

• Vei avea o creștere continuă a ierbii pentru cel de-al doilea ciclu.

De încercat – Regula generală:

• 30% din parcele pășunate până la 15 martie

• 66% din parcele pășunate până la 31 martie

• 100% din parcele pășunate până la 15-20 aprilie

• Folosiți procentele de mai sus, dacă ieșiți mai târziu la pășunat.

Rugăminte

La mijlocul sezonului trebuie să mergeți cel puțin o dată pe săptămână pe fiecare parcelă și trebuie să determinați producția de iarbă pe fiecare dintre ele. Aceste informații pot fi apoi utilizate pentru a lua decizii critice cu privire la cantitatea de hrană disponibilă pentru animale.

Așa veți avea o imagine de ansamblu a distribuției ierbii.

Dacă randamentul într-o parcelă este sub medie, înseamnă că randamentul de iarbă este mai mic decât era planificat. Dacă sunt prea multe parcele sub medie, veți avea o lipsă de iarbă în viitorul apropiat. Prea multe parcele peste medie prognozează un surplus (mai ales într-o perioadă de creștere care depășește cererea de iarbă).

Măsurarea continuă a creșterii ierbii este esențială și este important să reacționăm la creștere și la condițiile meteorologice. Punctul cheie este utilizarea datelor adunate pentru a lua deciziile corecte de gestionare. Astfel, deciziile privind pășunatul sunt mai ușor de luat.

Fișă de lucru pentru dimensionarea parcelelor de pășunat toamna

Planificând rotația de toamnă avem un instrument care ajută la extinderea sezonului de pășunat până la sfârșitul toamnei și, dacă este urmat, se va asigura că parcelele sunt amenajate corect pentru pășunat în primăvara următoare.

Acest plan înseamnă că vom închide o parte dintre parcele până la anumite date. Aceste date vor varia ușor și depind de tipul de sol și de cantitatea de iarbă care este probabil să crească în lunile de iarnă.

Obiectivele sunt:

• A păstra iarba în hrana vitelor cât mai mult posibil

• A amenaja parcelele pentru pășunat în primăvara următoare.

Regula generală

• Începe închiderea pe 20 octombrie.

• Două treimi din parcele le închizi până la mijlocul lunii noiembrie.

• Ultima treime până la 1 decembrie.

Odată ce o parcelă este închisă, acesta nu ar trebui să mai fie pășunată.

Cum să măsori iarba?

Menținerea unei surse constante de iarbă de înaltă calitate se poate realiza cu ușurință mergând săptămânal pe parcele și măsurând cantitatea de iarbă din ele.

Gestionarea defectuoasă a pășunatului duce la fluctuații ale randamentelor înainte de pășunat, rezultatul fiind mai multă sau mai puțină iarbă!

Metoda 1:

Prima metodă folosește un pătrat și ceva de tuns iarba.

• Un pătrat de 0,5m x 0,5m este plasat într-o zonă care reprezintă o medie pentru parcelă.

• Feriți-vă să măsurați când iarba e udă.

• Iarba din pătrat este tăiată la 4 – 5 cm deasupra solului.

• Următoarea ecuație este utilizată pentru a calcula randamentul de substanță uscată (SU) în parcelă:

  – Greutate iarba (kg) x conținutul de substanță uscată % x 40.000 = kg SU/ha în parcelă. (în medie, într-o sută de kg de iarbă verde avem 17 kg SU).

Date pentru estimarea procentului de materie uscată din iarbă (SU):

  • 1-2 zile ploaie continuă 14 – 15%,
  • 3-4 zile ploaie continuă 12 – 13%,
  • Averse de ploaie, urmate de soare, precum și al doilea ciclu 16 – 17%,
  • Prima rotație primăvara/vreme uscată 18 – 19%,
  • Peste o săptămână de soare continuu și temperaturi ridicate 20 – 21%,
  • Condiții de secetă 22 – 23%.

• SU va fi mai mare dacă există mai mult material mort la baza ierbii.

• SU va fi mai mic dacă pășunea este verde și cu frunze.

• SU este de obicei cu 2-3 unități mai mare după-amiaza decât dimineața.

A doua metodă folosește diverse instrumente de citire, dar voi vorbi în alt material despre acestea.

Cum ar trebui să gestionez reînsămânțarea, supraînsămânțarea?

Motive pentru a reînsămânța

• Este foarte dificil să se obțină randamente mari de iarbă și performanțe ridicate ale animalelor în pășunile care nu au un conținut suficient pe proteină și nu oferă suficientă energie metabolizabilă.

• Pășunile cu un amestec corect de graminee și leguminoase pot produce cu trei tone mai multă SU/ha decât pășunile permanente vechi.

• Pășunile vechi permanente răspund cu 25% mai puțin la fertilizare. Pășunile reînsămânțate vor produce în plus 60 kg de iarbă per kg de azot utilizat, comparativ cu pășunile permanente vechi.

• Cea mai mare parte a diferențelor de producție de SU dintre pășunile vechi și cele nou înființate se observă până la mijlocul lunii mai.

Reînsămânțarea este o investiție, dar este utilă. Pășunile nou reînsămânțate ar trebui să dureze 5 ani, iar cu anumite metode de gestionare pot fi productive cel puțin 8-10 ani.

Cum să alegi speciile

• Combinați trei până la patru specii cu trăsături diferite pentru a obține o bună producție sezonieră de SU (primăvară/toamnă) și o densitate mare a pajiștii.

• Într-un amestec mixt, pășunat/cosit, producția generală ridicată de SU și densitatea sunt țintele cheie. Amestecurile de siloz nu trebuie folosite acolo unde pajiștile sunt folosite în principal pentru pășunat.

• Alegeți specii cu un interval apropiat de atingere a maturității.

Trifoiul

• Trifoiul ar trebui să fie introdus în pășuni, deoarece poate reduce costurile cu îngrășământul la mijlocul sezonului. În același timp, fânul/silozul obținut este de o calitate net superioară.

• Soiurile de trifoi cu frunze mici au randament mai scăzut, dar sunt mai persistente decât soiurile cu frunze mari și invers, în timp ce soiurile cu frunze medii sunt intermediare din punct de vedere al randamentului și al persistenței.

• În pășunat, soiurile de trifoi cu frunze mici și mijlocii sunt recomandate în combinație cu soiurile de raigrass peren.

• Aveți grijă cu trifoiul cu frunze mai mari, deoarece are un obicei agresiv, devenind dominant în timp. Trebuie utilizate soiuri cu potențial de producție ridicată și persistență bună la pășunat atât la niveluri ridicate, cât și scăzute de azot.

Cum se creează un amestec de semințe de iarbă

• Nicio specie de iarbă nu are toate trăsăturile agronomice dorite, însă un amestec de semințe de graminee și leguminoase poate rezolva acest lucru. În primele 11 luni de la semănat, se va stabili ierarhia speciilor.

• Asigurați calitatea pajiștei – mai bună decât valoarea medie.

• Alegeți specii care se completează reciproc.

• O acoperire adecvată a solului este o cerință majoră pe solurile mai umede.

Puncte cheie

• 3-4 specii într-un amestec cel puțin.

• Norma de semănat 30 – 35 kg/ha.

• Controlați buruienile.

• 33% specii tetraploide.

• Selectați specii cu creștere mare de primăvară pentru a prelungi sezonul de pășunat.

Să auzim numai de bine, dragii mei!

Cosmin Daniel Ion

Related posts

Leave a Comment