Copa-Cogeca: costurile de producție pentru lapte sunt în creștere
În toată Europa, producătorii de lactate se confruntă cu o creștere a costurilor pentru furaje, îngrășăminte și energie electrică, dar, deși prețurile la lapte sunt în creștere, fermierii se gândesc tot mai mult să renunțe la activitate.
La reuniunea online din februarie a Grupului de lucru Copa-Cogeca „Lapte și produse lactate” s-a discutat despre situația pieței din statele membre individuale, despre bunăstarea animalelor în timpul transportului și despre viitorul politicii agricole comune.
Participanții la întâlnire au subliniat că, deși prețurile la lapte sunt în creștere, în întreaga UE, producătorii de lapte se confruntă cu aceleași probleme, precum: creșterea costurilor la furaje, îngrășăminte și energie electrică. Fermierii se gândesc din ce în ce mai mult la schimbarea profilului fermei lor.
Prețul mediu al laptelui în UE în decembrie 2021 a fost de 41,3 EUR per 100 de litri. Acesta este cel mai mare preț din 2016.
În termeni anuali, prețul materiei prime a crescut în aproape toate țările, dintre care cea mai mare creștere a fost în Belgia cu 39,9%, în Lituania cu 35,5%, în Letonia cu 34,4% și în Danemarca cu 29,6%, iar în Irlanda cu 29,3 la sută. O scădere a prețului laptelui a fost înregistrată doar în Cipru – acesta a fost de 5,8%.
Creșterea prețului laptelui nu se traduce în profitabilitate
Însă creșterea prețului laptelui nu se traduce în profitabilitate, deoarece costurile de producție sunt foarte mari. Prețurile la energie și îngrășăminte au reprezentat cea mai mare dinamică de creștere. Costurile veterinare au crescut, de asemenea, foarte mult.
În luna ianuarie a acestui an, prețul mediu al laptelui praf degresat a fost de 344 EUR/100 kg și a fost cu 50,6 la sută mai mare decât în luna corespunzătoare din 2020. Prețul laptelui praf integral a crescut și el semnificativ – cu 54,3% până la nivelul de 431 euro. Prețul untului a crescut cu 66 la sută și a atins 573 EUR/100 kg, iar prețul zerului praf a crescut cu 49,2% până la nivelul de 120 EUR/100 kg.
Prețurile la brânza Cheddar și Emmental au crescut cu 10,1 la sută, respectiv 2,1 la sută până la nivelurile de 339 EUR/100 kg și 506 EUR pentru Emmental. Brânza Gouda a crescut cu 28 la sută până la 403 EUR/100 kg, iar Edam cu 33,1 la sută pana la nivelul de 412 EUR / 100 kg.
În discuția privind viitorul sectorului, s-a exprimat îngrijorarea că producția de lapte s-ar putea opri pe măsură ce cerințele și standardele cresc, iar noi reglementări de mediu și bunăstare intră în vigoare. În plus, costurile de producție cresc și ele.
Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat că lichidarea fermelor de lapte este înregistrată nu numai în Uniunea Europeană, ci și în alte părți ale lumii (Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă). În Statele Unite, numărul fermelor a scăzut brusc între 1970 și 2006. În 1970, erau 648.000, iar în 2006, 75.000. În prezent, există aproximativ 40.000 de fermieri mai sunt în Statele Unite. Totuși, scăderea numărului de ferme este compensată de o creștere a productivității unitare a vacilor.
Până la sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană urmează să prezinte soluții pentru bunăstarea animalelor, inclusiv bunăstarea în timpul transportului. Parlamentul European a elaborat deja un raport pe această temă care spune că vițeii pot fi transportați după vârsta de 28 de zile.
Copa – Cogeca subliniază că aspectele economice ar trebui luate în considerare și la îmbunătățirea bunăstării animalelor. Introducerea unor restricții privind transportul vițeilor va fi problematică pentru ferme, deoarece acestea nu sunt adaptate pentru a păstra vițeii până la vârsta de 28 de zile. Prin urmare, se va înregistra o nouă creștere a costurilor de producție.
Atunci când prezintă o propunere legislativă, Comisia Europeană ar trebui să prezinte argumente științifice în favoarea unor astfel de schimbări, și nu să se lase ghidată doar de politică, spun reprezentanții fermierilor europeni asociați în Copa-Cogeca.