Reguli pentru producerea laptelui de fân

Reguli pentru producerea laptelui de fân. Producerea laptelui de fân este la modă. Bunicii mei făceau lapte de fân și nu știau! Stiri agricole

Producerea laptelui de fân este la modă. Bunicii mei făceau lapte de fân și nu știau!

Deși hrănirea cu siloz a crescut semnificativ în ultimele 3-4 decenii, există regiuni în care laptele crud, fără a folosi siloz, este produs și procesat dând naștere la produse de înaltă calitate. Austria ar trebui menționată ca exemplu. Rețeaua ARGE Heumilch Austria reunește peste 8.000 de ferme și 60 de fabrici de lapte care produc și procesează lapte de fân după reguli stricte.

În 2016, produsul din lapte de fân a primit sigiliul de aprobare UE „gt S.” . Abrevierea înseamnă Specialitate tradițională garantată (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, L58/28 – 32, 2016). Pentru a putea purta sigiliul, trebuie respectate anumite reguli:

În timpul perioadei de pășunat, animalelor li se poate da numai furaj verde proaspăt și uneori fân. În perioada de iarnă primesc fân. Proporția de furaje brute în rația uscată a anului trebuie să fie de 75 la sută. Acest lucru limitează utilizarea concentratelor.

Toate furajele verzi, dar și sfecla furajeră sunt permise. Toate tipurile de cereale, tărâțe și amestecurile ale acestora sunt permise ca concentrate uscate. În plus, fasolea, mazărea, lupinii, șroturi de oleaginoase.

Sunt interzise toate silozurile, subprodusele din fabricile de bere, fabricile de cidru și distilerii, toate furajele de origine animală (cu excepția laptelui și zerul pentru viței), resturile de grădină și fructe, cartofii.

Nu se pot folosi silozuri, baloți de orice fel înveliți în folie și fân umed sau de fermentație.

Foto: Mihai Ionel Ambrus

Related posts

Leave a Comment