Trifoiul roșu – câteva sfaturi pentru o producție maximă
Conținutul ridicat de proteină al trifoiului roșu este unul dintre cele mai importante caracteristici ale sale pentru producerea de siloz (fân) de înaltă calitate. Un furaj cu un procent corect de trifoi roșu conține cu aproximativ 3% mai multă proteină față de unul fără trifoi roșu. Dar și mai important la trifoiul roșu este prezența enzimei polifenoloxidază (PPO) care încetinește descompunerea proteinei în rumen.
Este recomandat să lăsăm trifoiul roșu să înflorească o dată pe an, de preferat în perioada verii când este instalată seceta. De ce? Pentru a acumula rezerve în rădăcină necesare trecerii peste iarnă.
În primul an de la înființare trifoiul roșu trebuie lăsat să înflorească pentru a încuraja o bună dezvoltare a rădăcinilor și a nodozităților necesare pentru fixarea azotului. Prima coasă din anul următor este ideal a se face între apariția bobocilor și primele flori.
În perioadele secetoase, când creșterea ierbii încetinește, trifoiul roșu continuă să se dezvolte, așa că poate fi folosit pentru pășunat – mai ales cu tineret.
Pe măsură ce reduci perioada dintre două coase calitatea furajului crește.
De regulă, trifoiul roșu îl utilizăm în amestecuri cu graminee (golomăț, păiuș de livadă, păiuș înalt, timoftică). La prima coasă vom avea un procent mai mare de graminee, iar la a treia, a patra coasă procentul de trifoi roșu va fi mai mare.
Spre deosebire de trifoiul alb, trifoiul roșu crește doar din coroana sa, așa că trebuie protejat în timpul cosirii. Dacă este deteriorat în timpul cosirii, persistența sa se diminuează. Pentru a evita acest lucru, cosiți la o înălțime de aproximativ 7-10 cm.
Evitați deteriorarea frunzelor pentru a proteja conținutul bogat de proteine din trifoiul roșu, dintre care o mare parte se găsește în frunze.
Trifoiul roșu are un conținut scăzut de substanță uscată (SU), așa că lăsați-l să se ofilească timp de 48 de ore pentru a-și păstra valoarea nutritivă ridicată.
Trifoiul roșu a suferit în trecut din cauza persistenței sale relativ scurte, dar noua generație de trifoi roșu poate rezista patru până la cinci ani într-o pajiște multi-specii.
Bucurați-vă de noul sezon de pășunat și continuați să pășunați!
Dacă vrei să ajung în ferma ta mă poți suna oricând la 0720488504 sau îmi poți scrie pe Whatsapp sau la emailul contact@agrimasat.ro
Cosmin Daniel Ion
Imaginea articolului a fost făcută în data de 7 iulie 2023, este a doua coasă. Prima coasă a fost făcută pe 3 iunie 2023.