Vaci la 10.000 de litri într-un sistem de pășuni

Vaci la 10.000 de litri într-un sistem de pășuni. Încerc să limitez costurile pentru a produce lapte cât mai ieftin. Stiri agricole

Vaci la 10.000 de litri într-un sistem de pășuni

La sud de Belfast, în Irlanda de Nord, Ian McClelland crește 90 de vaci de lapte Holstein. Cu managementul ierbii bine definit, obiectivul ei este clar: reducerea ponderii concentratelor si realizarea unui maxim de litru de furaj.

90 de vaci de lapte pe 59 ha de pășune și 10.000 de litri de lapte: aceasta rezumă funcționarea lui Ian McClelland în Irlanda de Nord . În 2015, acest crescător si-a schimbat sistemul într-unul bazată pe pășunat . „Încerc să limitez costurile pentru a produce lapte cât mai ieftin„.

Ferma lui Ian McClelland în câteva cifre:

  • 90 de vaci de lapte din rasa Holstein Frisian
  • 59 ha, toate pajiști permanente (temperatura medie de 12°C pe an cu precipitații de 715 mm)
  • Lucrează Ian și un angajat cu jumătate de normă
  • 10.017 litri în medie în 2021
  • Fătări grupate toamna (septembrie) până în noiembrie pentru 90% din efectiv, (dar se poate prelungi până în ianuarie)
  • Hrănire: pășune, iarbă siloz și furaje concentrate (3,14 t/vacă/an)

Alte informații:

  • 217 €/1.000 l cost de producție
  • Prețul laptelui în iunie 2022 pentru Ian: 470-530 EUR/1.000 l
  • Marja brută: 1.538 EUR/vacă

Ian este implicat în mai multe proiecte, printre care GrassCheck pentru măsurători de iarbă, ARCZero pe inovație și reducerea emisiilor de carbon în creșterea animalelor, precum și proiectul european Resilience4Dairy pentru care este fermă pilot.

Din pășune, iarbă însilozată și concentrate

Cele 57 ha de pajiști sunt împărțite în padocuri care se rotesc la 21 de zile cu o încărcătură medie de 5 UVM/ha pentru vacile de lapte. Crescatorul urmareste îndeaproape creșterea ierbii : face masuratori cu herbometrul în fiecare săptămână. Aceste date sunt puse în comun cu un grup de aproximativ patruzeci de crescători, permițându-i să aibă o privire de ansamblu.

„Aplicăm 20 până la 25 kg azot SA după fiecare trecere”, explică el. Surplusul de iarbă este recoltat ca siloz pentru distribuire iarna, când animalele sunt pe stabulație. Producția variază de la 8 la 16 t/ha. „Când scădem sub 8 t, desființăm și reînființăm pajiștea”.

Vacile primesc în medie 6 kg/zi de concentrat proteic de 16% în sala de muls. “Consumăm 3,14 t furaj/vacă/an”, explică Ian McClelland, dar obiectivul este reducerea cantităților prin îmbunătățirea calității ierbii.

Fătări de toamnă

Crescătorul a optat pentru fătările grupate toamna, permițându-i astfel să profite de creșterea prețului laptelui în octombrie, noiembrie și decembrie. „Fătările încep în septembrie (cu juninci care fată la 24 de luni) și durează în principal până la sfârșitul lunii noiembrie. 90% din fătări au loc înainte de Crăciun, acesta este scopul. Apoi, le reinseminează doar pe cele care sunt în media de producție (reinnoirea este de 30%).

„Printre obiectivele mele, îmi propun să reduc volumul de muncă”, mărturisește Ian care ar fi gata să-și schimbe sistemul pentru a-și distribui mai bine timpul.

Reducerea impactul asupra mediului

Integrată ca fermă pilot în proiectul „Reziliența pentru produse lactate”, crescătorul și-a propus ca obiectiv creșterea ponderii laptelui produs cu furaje (calculată în prezent la 3.028 l din cei 10.000 l produși, adică o cifră peste media pentru fermele din tara).

De asemenea, a încorporat recent trifoiul în parcelele sale pentru a-și reduce dozele de fertilizare cu azot.

„Ideea este de a îmbunătăți marja brută, în prezent 1.538 €/vacă. Iar pe viitor, nu exclude posibilitatea de a produce mai mult: aspirațiile lui sunt 1 milion de litri cu 96 VL, dintre care 3.500 de litri de lapte pe vacă produsă datorită furajelor.

după un material Web Agri

Related posts

Leave a Comment