Pesticid = substanță sau amestec de substanțe destinate prevenirii, distrugerii, respingerii sau atenuării oricărui dăunător
Este un subiect fierbinte în toate cercurile care implică agricultura: pesticidele. Însă majoritatea pur și simplu nu știe atât de multe despre ele.
Deși avem tendința să ne gândim la pesticide într-un sens modern, realitatea este că pesticidele au o istorie foarte lungă de utilizare eficientă în societățile agrare. Chiar înainte ca romanii să folosească sarea pentru a combate buruienile în primii ani ai primului mileniu, vechii sumerieni controlau insectele cu sulf ars în perioada 2500 î.Hr.
Sunt atâtea informații și dezinformări care se învârt pe internet – și atât de mulți oameni care nu știu despre ce este vorba – încât considerăm necesară o amplă dezbatere pe această temă. Nici noi nu suntem pricepuți, dar vom căuta să atragem specialiști în călătoria pe tărâmul pesticidelor.
1. Ce este un pesticid?
EPA oferă următoarea definiție: „Un pesticid este orice substanță sau amestec de substanțe destinate prevenirii, distrugerii, respingerii sau atenuării oricărui dăunător”
Toate produsele pesticide conțin atât ingrediente active, cât și ingrediente inerte. Un ingredient activ previne, distruge, respinge sau atenuează un dăunător sau este un regulator al plantelor, defoliant, desicant sau stabilizator de azot. Toate celelalte ingrediente sunt considerate inerte.
EPA clasifică ingredientele active ca fiind convenționale, antimicrobiene sau biopesticide. Ingredientele convenționale sunt altele decât pesticidele biologice și antimicrobiene. Ingredientele antimicrobiene sunt cele care distrug sau suprimă microorganismele, inclusiv bacteriile, virușii sau ciupercile. Biopesticidele sunt ingrediente derivate din materiale naturale și au adesea un nivel de toxicitate mai scăzut decât omologii lor, dar necesită aplicarea unor cantități mai mari de produs.
Ingredientele inerte nu sunt neapărat netoxice. Aceste ingrediente acționează ca solvenți și îmbunătățesc aplicarea. De asemenea, ele protejează pesticidul însuși de degradare.
2. O scurtă istorie a pesticidelor
Prima utilizare a pesticidelor ar fi fost realizată de către popoarele sumeriene din Irakul modern. În jurul anului 2500 î.Hr., sumerianii au folosit compuși de sulf pentru a respinge și a ucide insectele. Cam în același timp, fermierii egipteni și chinezi combinau ierburi și uleiuri în același scop. Până în 300 î.Hr., chinezii plantau culturi în momente specifice menite să evite dăunătorii, folosind în același timp dușmani naturali ai dăunătorilor pentru a-i respinge, cum ar fi furnicile pentru a ataca insectele pe citrice. Tot chinezii au descoperit utilizarea unui săpun ca potențial pesticid.
Până în anii 1600, fermierii foloseau infuzii de tutun pentru a activa nicotina ca un agent de respingere a dăunătorilor, alte ierburi și arsenic devenind la modă ulterior. Arsenicul ar fi un ingredient cheie pentru următoarele secole. La sfârșitul anilor 1930, pesticidele sintetice erau dezvoltate din petrol, gudron de cărbune și alți compuși anorganici.
3. Statistici
Astăzi, utilizarea globală a pesticidelor depășește 1 miliard de lire sterline. Un studiul al Departamentului Agriculturii din SUA făcut în 2020 la soia arată că, pentru recolta din 2020, pe 98 la sută din suprafața plantată cu soia din SUA s-a folosit erbicid, doar 22 la sută primind fungicide, 20 la sută insecticide și 2 la sută subsatnțe clasificate ca „ Altele.”
Cheltuielile mondiale cu pesticide la nivelul producătorilor au totalizat 56 de miliarde de dolari în 2012. Între 2008 și 2012, cheltuielile cu erbicidele au reprezentat aproximativ 45%. Cheltuielile cu pesticidele din SUA la nivelul producătorilor au totalizat 9 miliarde de dolari în 2012. În același an, piața americană a folosit erbicide în valoare de 678 de milioane de lire sterline, insecticide de 64 de milioane de lire sterline, 105 milioane de lire sterline s-au dus pe fungicide și 435 milioane de lire sterline pe fumiganți.
Conform EPA, între 1990 și 1991, cheltuielile utilizatorilor de pesticide din SUA au totalizat 8,3 miliarde de dolari, reprezentând o treime din piața mondială. Destul de interesant, în acei ani, utilizarea pesticidelor a implicat 20.000 de produse pesticide diferite înregistrate în baza Legii federale a pesticidelor. Utilizarea totală a pesticidelor din SUA în 1991 a fost de aproximativ 2,2 miliarde de lire sterline.
Unul dintre motivele reducerii valorii brute de-a lungul anilor se datorează faptului că unele culture sunt proiectate genetic pentru a produce o proteină insecticidă, precum cea produsă în mod natural de speciile de bacterii Bacillus thuringiensisis. Acest lucru a contribuit la eliminarea nevoii de pulverizare a insecticidului respectiv. În plus, utilizarea unor erbicide a coincis cu adoptarea practicilor de prelucrare a pământului. Prelucrarea solului a fost principala strategie de combatere a buruienilor în afara aplicațiilor cu erbicide.
4. Cât de periculoase sunt pesticidele?
Rețineți că toate pesticidele sunt concepute pentru a ucide un fel de organism viu și, în această măsură, toate pesticidele trebuie manipulate cu grijă. EPA se numără printre autoritățile de reglementare de vârf ale acestor produse și le testează înainte de a fi oferite publicului. În evaluarea unui pesticid propus spre aprobare, agenția evaluează o varietate de potențiale efecte asupra sănătății umane și asupra mediului asociate cu acesta. Producătorii răspund la întrebări în ceea ce privește identitatea ingredientelor, compoziția, potențialele efecte adverse și soarta mediului. Pesticidele sunt reglementate prin Legea federală privind insecticidele, fungicidele și rodenticidele.
Se estimează că introducerea unui ingredient activ nou pentru pesticide pe piața SUA costă aproximativ 180 de milioane de dolari pe parcursul a opt până la 10 ani, majoritatea fiind cheltuite pentru cercetare. Una dintre considerațiile principale luate în această perioadă de cercetare și dezvoltare este orice pericol potențial din partea produsului. Astfel, consumatorii americani pot avea încredere în faptul că produsele, deși letale pentru unele organisme vii la dozele recomandate, au fost testate pentru utilizarea adecvată și siguranța lor pentru oameni. Alternativele organice ar putea să nu treacă la fel de multe filtre în ceea ce privește testarea, dar, din nou, consumatorii ar trebui să-și facă întotdeauna temele atunci când folosesc aceste produse, deoarece sunt concepute în scopul eliminării dăunătorilor și, dacă sunt utilizate necorespunzător, produc daune oamenilor și animalelor de companie.
5. Alternative organice aprobate de Departamentul Agriculturii din SUA
Indiferent dacă este vorba de agricultură pe scară largă sau nu, USDA menține o listă națională a substanțelor permise și interzise ca parte a programului său organic certificat. Această listă de pesticide organice este actualizată în mod regulat de către guvernul federal.
Principalul obiectiv al acestui program este cel al sănătății atât pentru consumator, cât și pentru mediu. Î
Este esențial pentru consumatori să țină cont de faptul că doar pentru că sunt substanțele organice sau naturale, ci nu sunt sintetice, asta nu înseamnă că nu sunt letale dacă sunt utilizate incorect. Esența pesticidului este, la urma urmei, reducerea dăunătorilor.
Mai avem multe de învățat!
Atâta timp cât există agricultură și producție alimentară la scară mare, fermierii vor lupta împotriva dăunătorilor. Standardele și măsurile de siguranță de astăzi sunt în vigoare datorită muncii anterioare a cercetătorilor care caută produse și servicii mai bune. Oamenii care intenționează să utilizeze aceste substanțe chimice ar trebui să acționeze întotdeauna în mod responsabil, să țină cont de siguranță și să urmeze instrucțiunile furnizorului. Este important să ne amintim că, fără o formă de pesticid, agricultura comercială, așa cum o știm, ar fi pur și simplu imposibilă. Având populația lumii de aproape 8 miliarde, nu putem folosi sarea precum romanii acum peste 2000 de ani.
Îndemn ecologiștii să fie ecologiști 100 la 100 sau să-și vadă de drumul lor! Sunt ecologist, dar merg cu avionul, sunt ecologist, dar port încălțăminte, sunt ecologist că așa e trendul… Da, putem face agricultură bio, eco sau mai știu eu cum îi spune, dar consumatorul va trebui să plătească pe măsură!