Efectul pășunatului de iarnă asupra pajiștilor
În contextul schimbărilor climatice, gestionarea pășunilor/pășunatului se schimbă: mai puțină iarbă vara, mai multă iarbă în perioada toamnă/iarnă. Pentru a-și menține autonomia alimentară, crescătorii de animale vor fi obligați să dezvolte pășunatul de iarnă. Multe întrebări se nasc. Cum crește iarba în timpul iernii? Ce densitate ar trebui să folosesc pentru a calcula cantitatea de iarbă? Care sunt consecințele pășunatului de iarnă?
Toți trăim în medii diferite și avem avantaje și dezavantaje personale. Ceea ce funcționează pentru o fermă s-ar putea să nu funcționeze întotdeauna pentru alta. Dar cea mai importantă parte a pășunatului pe tot parcursul anului este să vă asigurați că este profitabil.
Pentru a da câteva răspunsuri, timp de 2 ierni, 25 de vaci Prim’Holstein x Jersiaise x Normande au fost ținute la pășunat timp de 85 de zile în iarna 2021-2022 și 90 de zile în iarna 2022-2023.
Ele au pășunat 20 de padocuri timp de 1-2 zile, în funcție de iarba disponibilă, suprafața totală fiind de 12 ha. În timpul experimentului au avut loc două runde de pășunat. Vacile au ieșit la pășunat în fiecare zi (cu excepția a 4 zile) în ciuda vremii foarte ploioase (450 mm ploaie cumulată) și a unei ierni reci, cu 10 zile de îngheț. 5 parcele nu au fost pășunate pentru a servi ca martor.
Producțiile de iarbă observate au fost destul de diferite în funcție de ani. Pentru iarna 2021-2022 a fost o medie de 257 kg SU/cm/ha față de 319 kg SU/cm/ha în 2023.
Pe parcursul acestor două ierni, creșterea ierbii, deși slabă, a fost între 10 kg SU/ha/zi pentru 2021/2022 și 7,5 kg SU/ha/zi pentru 2022/2023.
Continuați să pășunați!
