Fermieri, cooperați pentru a rezista!

Vacile din România - cea mai scăzută producție de lapte din UE. Acesta este succesul programelor de ameliorare dezvoltate de asociațiile-SRL? Stiri agricole

1.18, 1.25, 1.3 ,1.7… Prețuri primite pe litrul de lapte de către crescătorii de vaci! Cantitățile livrate – chiar și 970 litri la două zile. Deci, nu vorbim despre o mamaie care duce și dumneaei o găleată de lapte. Fermier mic, vreau să te faci mare! De la aceste prețuri a plecat textul de mai jos. Fermieri, treceți peste obstacolele ce vin din modul de gândire! Cooperați pentru a rezista

Ce este o cooperativă agricolă?

O cooperativa agricola este o afacere:

  • care aparţine fermierilor. Este o companie creată de fermieri, deținută și guvernată colectiv de aceștia. Practică democrația: 1 om = 1 vot.
  • care promovează produsele agricole. O cooperativă colectează și prelucrează produsele fermierilor-cooperatori (lapte, carne, cereale, fructe și legume, struguri etc.).
  • care contribuie la economia locală. Situată într-o zonă rurală, o cooperativă agricolă dă viață teritoriului său prin crearea de activități economice și locuri de muncă acolo datorită unei ancorari teritoriale durabile.

Când vorbim de o cooperativă agricolă ne referim la punerea în comun, de către fermieri, a mijloacelor de producție, procesare și comercializare. Dar o cooperativă, dincolo de această misiune, este mult mai mult decât atât!

Ce este o cooperativă agricolă? Este un model de afaceri ultra-modern, având în vedere provocările economice, sociale și de mediu actuale. Acest model de afaceri, cel al „capitalismului cooperativ”, reconciliază libertatea antreprenorială, solidaritatea economică și aparteneța teritorială prin plasarea fermierilor în centrul guvernării și al proiectului de dezvoltare a afacerilor.

Cooperați pentru a rezista – o guvernare și un model unic.

O cooperativă agricolă este așadar o afacere creată de fermieri și guvernată de aceștia. Ei sunt proprietarii, dar și furnizorii de produse de origine animală sau vegetală care vor fi colectate și transformate de către cooperativa lor.

În spatele acestei definiții a cooperativei agricole se află un model rezistent, o garanție a păstrării agriculturii durabile.

Avantajele modelului cooperativ

A fi membru al unei cooperative agricole înseamnă:

  • punere în comun a cheltuielilor și investițiilor (expertiză, mijloace de prelucrare, marketing, logistică, cercetare și dezvoltare, circuite comerciale etc.). 
  • partajare a riscurilor, în timp ce cooperativele agricole se confruntă cu multe provocări: un context economic competitiv, crize sectoriale și internaționale, schimbări climatice etc.
  • consolidare a puterii economice a membrilor și un câștig de autonomie: pentru fermieri, a fi membru al unei cooperative agricole este o modalitate de a-și controla independența economică grație structurării propriilor sectoare agricole și comercializării produselor organizate de către cooperativa lor. Grupându-și oferta agricolă, investind împreună în servicii inovatoare și instrumente de prelucrare, aceștia sunt mai bine echipați pentru a influența piețele extrem de competitive.

Unitatea este puterea! Este un principiu fundamental de cooperare!

Modelul cooperativ arată o convingere: nu există victorie individuală! Bazat pe solidaritate și competitivitate, pledează pentru o acțiune colectivă orientată către un scop comun.

Afaceri cooperative care pun oamenii în centrul atenției

Prin statut, o cooperativă este un parteneriat și nu o societate de capital. Modelul cooperativ se bazează în întregime pe democrație, plasând oamenii în centrul funcționării sale. Astfel, în cadrul adunărilor generale, fiecare fermier, indiferent de mărimea fermei sale, are voce pentru a-și da cu părerea asupra orientărilor majore propuse pentru cooperativa sa. Modelul cooperativ promovează, de asemenea, autodeterminarea și simțul responsabilității – calități esențiale pentru ca membrii să-și asume sarcinile de antreprenori!

În cadrul unei cooperative agricole, fiecare, indiferent de cota sa din capitalul social, exercită aceeași putere de decizie. Un sistem care se opune celui al companiilor de capital (societăți cu răspundere limitată, societăți pe acțiuni, etc.) în care cei mai mari acționari sunt cei care exercită cea mai importantă putere de decizie.

MODELUL COOPERATIV PRACTICĂ GUVERNAREA DEMOCRATICĂ DUPĂ PRINCIPIUL „UN OM, UN VOT”.

Natura umanistă a cooperativelor este ilustrată și de apartenența voluntară și deschisă a membrilor. Toată lumea poate face parte dintr-o cooperativă atâta timp cât fermierul își poate asuma responsabilitatea ca membru.

„Capitalism cooperativ”: da!

Orizontul modelului cooperativ este pe termen lung! Vocația unei cooperative agricole nu este de a remunera acționarii financiar, ci de a asigura un viitor profesional membrilor săi. Întreaga sa organizare se bazează pe participarea fermierilor-membri. Încurajând noţiunea de capital propriu, repartizarea profitului ţine cont şi de rezervarea unei părţi din profit pentru a asigura pe termen lung soliditatea financiară a cooperativei. Pentru că scopul unei cooperative agricole, un instrument economic colectiv, este de a fi transmis din generație în generație de fermieri.

În aceeași logică, cooperativele agricole sunt firme care nu pot fi preluate și nu pot fi relocate. Deoarece doar fermierii-cooperatori dețin în comun capitalul social, aceștia nu pot fi vânduți și nici nu pot face obiectul unei achiziții externe de capital. Nici nu pot fi relocate deoarece sunt deținute de fermieri români care sunt fixați, prin natura lor, pe teritoriile fermelor lor.

Pe de altă parte, se pot desfășura la nivel internațional, prin intermediul subsidiarelor, de exemplu, pentru a-și vinde produsele acolo. Rezultatele economice ale acestor activități revin în cele din urmă către cooperativă, în România!

Diversitatea teritoriilor și companiilor, bogăția producțiilor: cooperativele agricole se străduiesc să răspundă tuturor solicitărilor

Fie că este vorba de producție locală specifică sau de volume mari de materii prime, cooperativele acoperă toate așteptările de consum:

  • produse locale a căror specificitate este susținută în general de semne oficiale de calitate;
  • produse regionale a căror sezonalitate și proximitate sunt cerute de consumatorul local;
  • produse de consum (crude sau procesate) pentru a satisface cererea europeană și globală de alimente.

foto: Mihai Ionel Ambrus

Related posts

One Thought to “Fermieri, cooperați pentru a rezista!”

  1. Ioan

    Bine sunt de acord cu toate și foarte frumos spus,dar noi suntem păduchi în fata samsarii.

Leave a Comment