Nu lasati nimic din agricultura sa se risipeasca! Cursa Spaniei către economia circulară de top
Sectorul agroalimentar își propune să devină un lider în economia circulară, în care orice fel de deșeuri, de la culturi până la deșeuri industriale, pot avea o valoare adăugată și pot contribui la îmbunătățirea durabilității economice, de mediu și sociale.
„De la porc, putem chiar exploata modul în care merge”, a spus un fermier spaniol, referindu-se la faptul că toate părțile corpului animalului sunt rentabile, ceea ce este o noțiune în centrul filozofiei economiei circulare. Industria porcină este una dintre cele mai angajate industrii în economia circulară.
Excrementele de porci sunt unul dintre subprodusele animalelor care conduc în acest sens datorită faptului că, printr-un bun tratament și procesare, poate fi folosit ca gunoi de grajd sau ca metodă de producere a biogazului.
Cooperativa zootehnica Jisap, înființată la Lorca, Spania, este un exemplu al acestei filozofii în acțiune. Cooperativa folosește suspensia ca îngrășământ organic care furnizează apă, dar și micro și macronutrienți pentru culturi – cu condiția să fie utilizate în concentrații corecte și rațional.
Surse din acest grup au declarat pentru EFEAGRO că au sisteme de management integral atât în ferme, cât și în stațiile de epurare.
În primul rând, ei separă partea solidă pentru a obține gunoi de grajd care este apoi combinat cu gunoiul care provine din fermele de viței, permițându-le să obțină un gunoi de grajd „valoros” pentru fermă. Partea fluidă este supusă proceselor fizico-chimice. Ulterior va fi trecuta prin filtre biologice, iar apoi vor extrage apă adecvată pentru a fi utilizate ca îngrășământ.
Această apă va fi aplicată în solurile destinate să producă cereale, uleiuri și citrice care se află lângă zonele respective, care aplică tratamente cu suspensii.
În acest fel, aceștia se asigură că obțin și îngrășăminte organice care ajută solul să se recupereze și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră produse de fecale.
Institutul Catalan de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară (IRTA)
Cercetătorii de la Institutul Catalan de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară (IRTA) sunt conștienți de această posibilitate și sunt angrenati în proiectul european numit „Agronomie circulară”. Proiectul își propune să asigure recuperarea și reciclarea substanțelor nutritive pe întregul lanț agroalimentar, cu participarea unor centre de cercetare și universități din zece țări diferite.
În acest caz, IRTA este responsabilă de implementarea unui proiect de valorificare a gunoiului și nu numai că îl folosește ca biofertilizant, dar si ca biogaz și generator de energie curată.
Cercetătorul IRTA, Víctor Riau, a explicat că gunoiul va fi tratat anaerob într-o fabrică din Lérida (Cataluña) pentru a obține gaz metan.
IRTA a decis să dedice un alt proiect sectorului bovinelor.
Au început deja cu o cercetare care are ca scop descoperirea cantităților de azot și fosfor care sunt necesare pentru a se asigura că hrana animalelor ar putea duce la scăderea volumului de emisii poluante pe care le eliberează.
Sectorul procesarii uleiului de măsline
Obiectivele economiei circulare nu sunt străine de sectorul agricol al Spaniei. Există domenii în care astfel de practici au devenit obișnuite, ca în sectorul uleiului de măsline, în care Spania este un lider global.
De exemplu, în cooperativa andaluză de măsline El Tejar, 30-35% din „alperujo” produs în Spania (2,5 milioane tone pe an) este reciclat. Alperujo este un produs secundar al procesului de producție de ulei de măsline obținut în fabricile de ulei.
Președintele El Tejar, Francisco Serrano, a declarat pentru Efeagro că „alperujo” este supus unui proces de centrifugare și uscare pentru a obține „orujillo”, care apoi merge la centralele electrice, astfel încât să poată fi folosit pentru a produce energie electrică prin ardere.
Cu acest tratament se obțin, de asemenea, cenușa care este reutilizată ca îngrășământ agricol, deoarece este bogată în potasiu și microelemente.
Cooperativa dă, de asemenea, o nouă viață frunzelor de măsline, deoarece acestea conțin polifenoli cu valoare farmaceutică ridicată.
Există cazuri similare cu alte produse, precum în cazul fructelor de kaki, a cărui asociație de producători tocmai a semnat un acord cu compania Genia Global Energy – promotorul instalațiilor de biogaz – pentru a obține energie din cele 18.000 de tone de fructe de calitate scăzută care, în fiecare campanie, nu ajunge pe piață.
Biogazul produs va fi injectat în rețeaua de distribuție și este energie regenerabilă care poate fi stocată și utilizată ca căldură, electricitate și combustibil.
Industria este un alt aliat, iar în cazul companiei Cerealto Siro Foods, cu partenerul său Tuero, au început deja o nouă fabrică în Venta de Baños (Palencia), destinată să producă biogaz și îngrășământ organic.
Astfel, au reușit să reducă transporturile către depozitele de gunoi sau centrele de tratare a deșeurilor cu 30.000 de tone pe an, ceea ce se traduce într-o scădere semnificativă a emisiilor.
Beneficiile vor veni nu numai datorita vânzării posibile de biogaz sau îngrășământ, dar și ca urmare a economiilor în consumul de energie, după cum a subliniat compania.
Reciclarea și emisiile zero sunt obiectivele finale ale tuturor acestor practici, care au schimbat modul în care percepem sectorul alimentar.
Acest articol face parte din raportul special Bioeconomie, componenta a celor noua obiective PAC