Strategia „Farm to Fork” a UE se va baza pe cinci ținte-cheie
Pe lângă obiectivele de lungă durată, cum ar fi reducerea îngrășămintelor chimice și a pesticidelor, Comisia Europeană are în vedere stabilirea altor trei ținte în noua sa politică alimentară emblematică.
Cele trei noi obiective se referă la scăderea utilizării produselor antimicrobiene pentru animalele de fermă, la creșterea suprafeței de teren a UE dedicată agriculturii ecologice și la inversarea obezității, conform unui proiect de versiune a viitoarei strategii a Comisiei pentru fermă.
Având în vedere că va fi publicată la sfârșitul lunii martie, Strategia „Farm to Fork” (F2F) a Comisiei va fi dedicată îmbunătățirii practicilor agricole și va include o nouă politică alimentară integrată care implică lanțul complet de aprovizionare.
În ultimul proiect, văzut de EURACTIV, principalele obiective ale politicii noii Comisiei „sunt susținute de ținte care indică ce ne străduim să realizăm și când,” inclusiv „acțiuni specifice”.
Deși în acest stadiu nu sunt indicate numere exacte, cinci dintre aceste ținte sunt menționate în mod explicit în proiect, oferind o privire asupra intențiilor executivului UE.
Prima țintă, anunțată deja în mai multe rânduri de comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, implică reducerea utilizării și a riscului de pesticide chimice sintetice cu un anumit procent între 2017 și 2030.
Procentul, însă, nu a fost încă specificat. Dar va fi o „țintă obligatorie, cu o bază legală clară”, care implică o revizuire a legilor UE existente, inclusiv indicatorul de risc armonizat stabilit în temeiul Directivei privind utilizarea durabilă (SUD).
Un raport recent al Curții de Conturi Europene a declarat că indicatorii de risc actuali nu sunt adecvați, având în vedere că nu țin cont de cum, unde și când sunt utilizate pesticidele chimice.
Pentru a atinge obiectivul de reducere a pesticidelor, Comisia are în vedere, de asemenea, să facă o nouă propunere legislativă pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a managementului integrat al dăunătorilor (IPM).
Ferma organică
Creșterea suprafeței de teren a UE dedicată agriculturii ecologice este a doua țintă stabilită în proiectul de strategie F2F. Ar trebui realizată printr-un amestec de măsuri, inclusiv modalități de stimulare a cererii de produse ecologice.
În decembrie anul trecut, comisarul pentru agricultură, Wojciechowski, a spus că „consumul este principala barieră pentru dezvoltarea produselor ecologice în Europa” și că problema se află pe piață, la nivel de vânzare cu amănuntul.
Un plan pe 5 ani va include sprijinul fermierilor pentru a se transforma în agricultură ecologică, precum și măsuri de susținere a fermelor existente.
Pe lângă promovarea agriculturii ecologice, Comisia va sprijini „o absorbție mai mare” a practicilor durabile, precum agricultura de precizie, agroecologia și agro-silvicultura.
A treia și a patra ținte, privind reducerea produselor antimicrobiene pentru animalele crescute și reducerea folosirii îngrășămintelor, au fost deja dezvăluite anterior.
Politica agricolă comună (PAC) va juca un rol în îndeplinirea acestor obiective, întrucât planurile strategice naționale prevăzute în cadrul PAC post-2020 trebuie să respecte deja politicile UE privind pesticidele, îngrășămintele și antibioticele.
Inversarea obezității
A cincea – și cea mai nouă – țintă enumerată în proiectul F2F are ca scop inversarea creșterii excesului de greutate și a obezității în UE până în 2030.
Dietele oamenilor nu corespund recomandărilor în materie de sănătate, iar comercianții cu amănuntul nu fac întotdeauna opțiunea sănătoasă cea mai ușoară pentru consumatori, subliniază Comisia în proiectul F2F.
Pentru a sprijini consumatorii să facă alegeri alimentare durabile, executivul UE va prezenta o propunere legislativă pentru a armoniza etichetarea nutrițională din pachet.
Noua propunere de etichetare a alimentelor va stabili profiluri de nutrienți pentru a limita utilizarea mențiunilor nutriționale și de sănătate la produsele alimentare bogate în grăsimi, zahăr și sare, dar va necesita, de asemenea, indicarea originii pentru anumite produse alimentare.
De asemenea, Comisia subliniază faptul că dietele de calitate scăzută contribuie la creșterea incidenței bolilor care nu sunt transmisibile, inclusiv unele tipuri de cancer.
Creșterea animalelor
Un alt obiectiv al strategiei este reducerea amprentei de carbon, a poluării apei și a emisiilor de metan din creșterea animalelor prin promovarea aditivilor furași inovatori.
Pentru a sprijini schimbarea, Comisia dorește să stimuleze producția și utilizarea de noi surse de proteine durabile, cum ar fi algele sau insectele.
Printre cele 28 de acțiuni ale F2F, Comisia va evalua, de asemenea, starea noilor tehnici genomice în temeiul legislației UE și, dacă este cazul, va urmări, depunând o propunere.
EURACTIV