Agricultura ecologică – o cale greșită

Agricultura ecologică -o cale greșită. Scopul nu trebuie să fie agricultura ecologică, ci mai multă ecologizare în agricultura convențională. Stiri agricole

Agricultura ecologică – o cale greșită

Agricultura ecologică este promovată de politicieni și ecologiști ca o soluție pentru salvarea climei. Prof. Herbert Ströbel explică de ce crede că aceasta este o cale greșită. Scopul nu ar trebui să fie agricultura ecologică, ci mai multă ecologizare în agricultura convențională.

Prof. Em. Dr. Herbert Ströbel este economist și a predat managementul agricol aplicat la Universitatea de Științe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf.

Mai jos el explică de ce consideră că focusarea unilaterală asupra extinderii agriculturii ecologice este greșită.

Este agricultura ecologică mai morală în comparație cu agricultura convențională?

Agricultura ecologică se consideră o formă superioară de utilizare a terenului. Dacă această viziune pozitivă este justificată se poate măsura în măsura în care această formă de utilizare a terenului contribuie la rezolvarea problemelor actuale, cum ar fi securitatea alimentară, schimbările climatice, biodiversitatea, aportul de nitrați, calitatea alimentelor și durabilitatea fertilității solului și la ce nivel economic și social ajung cheltuielile.

Comparativ cu rotațiile convenționale ale culturilor, rotațiile organice aduce doar 50% din randament. Nu numai că au balanțe de gaze cu efect de seră și energie mai puțin favorabile pe tonă de producție, dar și o pierdere de nitrați mai mare. Pe termen lung, acestea reduc conținutul de nutrienți din sol și pun în pericol sustenabilitatea producției. La aceeași cantitate a produsului, acestea determină costuri de producție aproape duble și, din cauza cerinței mai mari de spațiu, costuri sociale suplimentare.

Aceste dezavantaje sunt independente de cererea totală de produse agricole și, prin urmare, se aplică și dacă reducem cantitatea necesară de produs printr-un consum mai mic de carne și pierderi mai mici de alimente.

Cât de sănătoase sunt produselor?

Produsele organice nu sunt mai sănătoase. Ce facem cu toxinele naturale care apar oricum în plante? Produsele organice sunt uneori mai puternic contaminate cu metale grele și mucegai.

Nu neg că agricultura ecologică poate aduce contribuții pozitive la agricultură în anumite zone. Cu toate acestea, este preferabilă o agricultură convențională rezonabilă, practicată de marea majoritate a fermierilor noștri.

Ce rol joacă agricultura ecologică în protecția climei – sau altfel spus: poate contracara schimbările climatice?

Pentru protecția climei, este important ca, în interesul reducerii gazelor cu efect de seră, biodiversității și stocării carbonului, să rămână cât mai multe zone posibile pentru utilizare naturală. Cerința crescută de teren pentru agricultura ecologică este o problem!

Pentru aceeași cantitate de recoltă, produsele organice în comparație cu cele convenționale necesită fie dublul suprafeței, fie producțiile lipsă trebuie importate. În ambele cazuri, zone suplimentare sunt retrase din utilizarea potențial mai ecologică și nu se reduc cantități considerabile de gaze cu efect de seră. Această pierdere înseamnă că produsele organice, în ciuda emisiilor de CO2 ușor reduse la hectar, emit mult mai multe gaze cu efect de seră pe tonă de producție.

În plus, transformarea pășunilor în teren arabil și defrișările sunt asociate cu emisii suplimentare de gaze cu efect de seră. Acest lucru arată clar că produsele organice nu sunt soluții de rezolvare a problemelor, ci contribuie la exacerbarea crizei climatice și la amenințarea la adresa securității alimentare globale datorită terenuri arabile limitate la nivel global.

Și atunci de ce este agricultura ecologică subvenționată atât de mult?

În prezent, agricultura ecologică primește o subvenție de două ori mai mare pe hectar decât cea convențională. Nu pot decât să speculez cu privire la motive. Deoarece organicul este atât de popular în rândul publicului, acesta atrage și jucători cu considerații politice sau economice, astfel încât organicul beneficiază acum și de motive irelevante.

Promovarea organicului este bine primită de alegători. Totuși, întrebarea este dacă factorii de decizie sunt conștienți de consecințe. Se ajunge la distrugerea agriculturii noastre convenționale care este eficientă.

Subvențiile pentru produsele organice ar fi mai bine utilizate pentru a promova ecologizarea în continuare a agriculturii convenționale. În loc să promovăm ideologii fără compromisuri, ar fi timpul să dezvoltăm în continuare concepte pentru protejarea climatului și a speciilor și răspândirea lor.

Finanțarea pentru agricultura ecologică care are o cotă naturală de piață de 4% este mai ușor de susținut decât finanțarea cercetării pentru ecologizarea în continuare a agriculturii convenționale, care asigură restul de 96 la sută și astfel implementează progrese ecologice mult mai eficiente.

un material AGRARHEUTE

Related posts

One Thought to “Agricultura ecologică – o cale greșită”

  1. Octavian Groza

    Prof Herbert este un economist si nu un specialist in agricultura.Face speculatii economice fara sa demonstreze sursele stintifice in numele carora vorbeste.Este impins de interese economice si ascunde in mod voit multe probleme pe care multi dintre noi le constientizeaza iar altii nu au habar despre ele.

Leave a Comment