Poveste: Am selectat cu meticulozitate hibrizii și am calculat diverse densități de semănat. După semănat a plouat nouă zile consecutive și am fost nevoit să iau o decizie. Am ieșit pe câmp și soția m-a întrebat: “Dacă acesta nu era câmpul tău și tu ai fi agronom, cum l-ai sfătui pe fermier să meargă mai departe?”. I-am spus că aș recomanda întoarcerea culturii. O decizie care a fost o lecție personală de umilință. Cele mai bune planuri ale mele ca fermier de a avea un câmp frumos de porumb s-au prăbușit. M-am ales cu o cultură de soia – mulțumitoare.
Porumbul și soia se cultivă de secole, dar acum agricultura și agronomia evoluează rapid datorită noilor tehnologii și cunoștințelor sporite. Agronomii servesc ca experți și parteneri. Acțiunea lor se extinde dincolo de apelurile telefonice și zilele petrecute în teren.
Mulți oameni cred că e doar business. Agricultura este o entitate dinamică. Am ocazia, ca fermier, să fiu analist de piață, vânzător, economist, jurist și jurnalist. Scopul meu este de a transfera cunoștințe și celorlalți fermieri, de a sprijini fermierii care încearcă noi sau diferite practici.
Așa a luat naștere AGRIMASAT, ca rezultat al colaborarii cu fermierii, pentru a conduce la o mai mare eficientizare, durabilitate și dezvoltare a agriculturii în România.
Nu sunt suficiente ore într-o zi pentru ca fiecare fermier să se așeze și să își evalueze și reevalueze planurile de management pentru a face schimbări. Există multă muncă intelectuală pentru ajustarea unui plan de management. Aceasta este treaba noastră, de a sprijini fermierii să abandoneze rutina și să caute oportunități pentru fermele lor care să le permită să-și reechilibreze producția agricolă.
Practicile de management al culturilor pentru a menține plantele sănătoase și a obține recolte foarte bune este una dintre provocările noastre. Este foarte important pentru mine să avem o rețea de testare în câmp, în ferme, pentru a evalua hibrizii/soiurile într-o varietate de medii. În ultimii doi ani, fermierii s-au confruntat cu inundații și secetă. Bolile și dăunătorii au “tâlhărit” randamentul. Acesta este motivul pentru care educația pe teren este parte integrantă a muncii noastre, identificând obiectivele fiecărui fermier și provocările de management cu care se confruntă. Un fermier trebuie să aibă încredere că orice produs nou va funcționa în zona sa. Lucrăm cu fermierii, astfel încât noile tehnologii și tehnici pot fi cercetate, dezvoltate și demonstrate în mediul agricol comercial. Cu spijinul fermierilor accelerăm adoptarea tehnologiilor agricole de precizie pentru a stimula productivitatea.
Echipa noastră se asigură că, de fiecare dată când pășește într-o fermă, oferă valoare. Ascultă fermierii, le identifică problemele și caută soluții.
Lucrul cu familiile fermierilor este cel mai important. Înveți cu adevărat valoarea muncii grele a fermierilor și te determină să faci tot ce este necesar pentru a-ți îndeplini treaba ca o echipă, tu și fermierul. Ne uităm în profunzime la modul în care fermierul poate obține profit maxim pentru fiecare parcelă. Contează fiecare parcelă, fiecare gram de îngrășăminte folosit, contează utilizarea eficientă a erbicidelor, fungicidelor și insecticidelor; contează modul în care luăm probe de sol, cum prelucrăm solul; și mai contează managementul apei…
D.I.