Laptele: de la fermier sau de la laborator?

Laptele: de la fermier sau de la laborator? În viitor vom găsi lapte din laborator pe rafturile supermarketurilor. Dar unde este fermierul? Stiri agricole

Lapte: de la fermier sau de la laborator?

În viitor, probabil că vom găsi lapte din laborator pe rafturile supermarketurilor. Dar unde este fermierul?

Lapte din laborator – probabil că vom citi astfel de rapoarte tot mai frecvent în viitor. Cercetarea și tehnologia avansează. Acest lucru face posibilă producerea proteinelor animale în laborator.

Americanii de la Rethink X estimează că numărul vitelor din SUA se va înjumătăți până în 2030. Motivul: Până atunci, costul cărnii de laborator va fi atât de scăzut încât va fi o variantă mai ieftină decât carnea de la animale.

Un blestem sau o binecuvântare? Poate fi un avantaj pentru industria prelucrătoare. Vom prelucra proteinele în alimente cu animalele în poze. Vor fi consumatori cărora, cu siguranță, le va plăcea asta.

Cu toate acestea, există un lucru pe care proteinele din laborator nu îl pot face: menținerea și conservarea peisajului nostru cultural. Dar noi, fermierii, putem face asta. Cu vacile noastre, păstrăm pajiști. Și peisaje, dintre care unele sunt unice. Cu o producție durabilă de furaje, putem crea chiar habitate. Ca crescători de animale, nu suntem doar „furnizori de proteine”.

Cred că trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că această valoare adăugată a agriculturii este primită și înțeleasă în societate. Pentru a face acest lucru, trebuie să începem cu noi înșine. Asta înseamnă nu doar să te vezi pe tine și pe vacile tale ca și crescător de animale, ci din ce în ce mai mult ca furnizor de servicii ecosistemice.

după un material AGRARHEUTE; foto Stefan Totir

Related posts

Leave a Comment