Prigoana fermierilor mici și mijlocii
Am observat o luare de poziție critică, să nu spun altfel, la adresa fermierilor mici și mijlocii. Nebancabili, neimpozabili, neviabili economic au tot fost făcuți! Celor care au răbufniri la adresa acestor pălmași le spun să fie atenți la sistemul de referință! Tot timpul vor fi fermieri mici, mijlocii și mari! Azi cel cu 600 de hectare este vânător, dar mâine, cu siguranță, va fi vânat (o banalitate de care uită)!
Cifre de prin Europa
În Danemarca, aproximativ 61 la sută dintre fermieri își generează cel puțin o parte din venituri din activități neagricole. Proporția fermelor din Germania care generează venituri suplimentare non-agricole este de 33%. Pe locul trei și al patrulea în clasamentul cu cele mai mari venituri auxiliare non-agricole se află fermierii din Țările de Jos și colegii lor din Marea Britanie, care au părăsit UE. În aceste țări, ponderea fermelor cu venituri suplimentare non-agricole este de 26, respectiv 24 la sută. Următorul grup, cu o proporție la fel de mare de fermieri cu venituri auxiliare non-agricole, sunt Spania și Belgia – fiecare cu aproximativ 15% din ferme. Doar aproximativ 10% din toate fermele din Franța și Italia raportează venituri suplimentare non-agricole.
Fermierii “cu jumătate de normă”
Există acum numeroase studii științifice care resping multe dintre prejudecățile existente împotriva fermierilor “cu jumătate de normă”, fermieri mici și mijlocii.
În Germania, mai mult de jumătate dintre fermieri lucrează cu jumătate de normă!
Viabilitatea acestei forme de afaceri se reflectă și în faptul că un procent semnificativ al acestor ferme se află deja la a doua sau la a treia generație, dacă nu chiar mai mult.
Bine educat și acționând rațional
Fermierii mici și mijlocii – la fel ca și fermierii cu normă întreagă – sunt interesați de orientarea viitoare a fermelor lor. Majoritatea dintre ei doresc să-și gestioneze fermele cu succes, profitabil și pe termen lung.
Spre deosebire de presupunerea obișnuită că fermierii cu jumătate de normă nu au cunoștințele de specialitate și know-how-ul necesar pentru producerea cu succes a produselor de înaltă calitate, se dovedește că fermierii cu normă parțială sunt bine pregătiți și acționează destul de rațional.
Au găsit o modalitate de a echilibra agricultura cu munca lor în afara fermei și au reușit în ambele.
Omul de știință Katharina Schmid de la Universitatea din Hohenheim este fermă: „Trebuie să vi se acorde dreptul de a primi același tratament în ceea ce privește finanțarea”. De asemenea, mulți fermieri cu jumătate de normă doresc (la fel ca și colegii lor cu normă întreagă) să sporească aprecierea și recunoașterea publicului pentru serviciile pe care le oferă societății.
Asigură putere economică în sate
Mulți fermieri cu jumătate de normă se apără împotriva tezei, destul de răspândite, conform căreia locul de muncă cu fracțiune de normă este doar un prim pas spre ieșirea din agricultură. Studiile Universității din Hohenheim arată: În zilele noastre, agricultura cu jumătate de normă reprezintă o formă permanentă de afaceri. De asemenea, conștientizarea faptului că „această formă de agricultură crește până la dimensiunile fermelor care erau în mod clar considerate a fi ferme cu normă întreagă în trecut” demonstreză viabilitatea acestui tip de fermă.
Președintele comitetului tehnic „Agricultura cu normă parțială și combinarea locurilor de muncă” al Asociației Fermierilor Germani Werner Räpple spune: „Agricultura cu normă parțială aduce o contribuție importantă la conservarea peisajului cultural. Aceasta permite și asigură locuri de muncă și putere economică în sate. Agricultura cu fracțiune de normă este o parte esențială a agriculturii germane și a zonelor rurale”.
Întreaga familie ajută
Fermierii cu jumătate de normă își desfășoară adesea activitatea în ferme cu un volum mare de muncă. Provocările care apar în acest fel sunt adesea preluate și gestionate de întreaga familie.
Toți membrii familiei sunt de obicei implicați în munca la fermă. În principiu, fermierii cu normă parțială continuă să reprezinte afacerea de familie clasică, spun oamenii de știință de la Hohenheim într-un studiu.
Într-un fel, această formă tradițională de angajare formează un contrapunct afacerilor cu normă întreagă din ce în ce mai orientate spre creștere. Fermele mici și mijlocii merită cu siguranță susținute, în special datorită contribuțiilor lor la conservarea peisajului cultural.
În plus, agricultura cu jumătate de normă aduce contribuții extinse la conservarea zonelor rurale „vii”. Cu toate acestea, când vine vorba de furnizarea de factori de producție, fermele cu normă parțială sunt inferioare fermelor cu normă întreagă. Dar acest lucru nu duce neapărat la concluzia că aceste ferme nu acționează economic, scriu oamenii de știință.
Satisfacția este destul de mare
Fermierii cu jumătate de normă achiziționează utilajele de care au nevoie pentru a cultiva pământul într-un mod foarte țintit. Majoritatea fermelor mici și mijlocii dețin în esență echipamentele de bază, arată studiile.
Dacă ne uităm la comportamentul investițional în funcție de mărimea fermei, oamenii de știință ajung la concluzia că, mai ales în fermele cu sub 20 de hectare de teren agricol, investițiile de capital neagricol (adică din venitul realizat în afara fermei) se fac regulat (80% din ferme).
Cu toate acestea, pe măsură ce dimensiunea fermei crește, investiția veniturilor neagricole în ferma cu fracțiune de normă scade. Prin venitul lor principal, fermierii cu jumătate de normă pot compensa astfel „anii răi” pe timp de criză, despre care oamenii de știință consideră că contribuie la durabilitatea acestei forme de angajare.
Studiile arată că majoritatea fermierilor mici și mijlocii sunt mulțumiți de situația ca fermieri cu jumătate de normă. Satisfacția fermierilor cu normă parțială depinde și de cât de bine poate fi combinată agricultura cu activitățile neagricole.
O distanță scurtă între locul de muncă și fermă este importantă pentru a minimiza timpul de deplasare și pentru a putea ajunge cât mai repede la fermă în situații urgente.
În cursul acestui proces de adaptare a fermei la o activitate non-agricolă, mulți fermieri cu normă parțială au decis să apeleze la externalizarea anumitor servicii.
Motive ideale și un simț al tradiției
În ciuda volumului mare de muncă, mulți fermieri cu normă parțială sunt mulțumiți de situația lor, arată studiile. Motivele ideale pentru continuarea afacerii cu fracțiune de normă sunt de mare importanță. Potrivit studiului Katharinei Schmid, domină înainte de toate bucuria de a face agricultură și oportunitatea de a fi propriul șef la fermă – spre deosebire de activitățile non-agricole.
În schimb, motivele economice, cum ar fi securitatea unui al doilea venit, joacă doar un rol secundar. A fi liber profesionist este un motiv dominant pentru mulți proprietari de afaceri, alături de motivul de a continua afacerea dintr-un simț al tradiției.
Fermierii cu normă parțială sunt, de asemenea, în mare măsură de acord în a respinge ipoteza comună că își conduc afacerea doar ca o tranziție către părăsirea agriculturii. Oamenii de știință au observat că fermierii mici și mijlocii vor să transforme afacerea dintr-o ocupație secundară într-o ocupație principală.
Prea multe cerințe – prea puțină finanțare
Desigur, conducerea unei ferme ca un loc de muncă cu jumătate de normă aduce și probleme. În special, fermierii cu normă parțială și-au exprimat nemulțumirea față de numeroasele cerințe și obligații de înregistrare pe care trebuie să le respecte. Ca și fermele cu normă întreagă, fermele cu normă parțială sunt, de asemenea, supuse cerințelor legale.
Aprecierea scăzută a publicului pentru agricultură și prețurile în general nesatisfăcătoare la alimente au fost, de asemenea, criticate. În ceea ce privește politica de finanțare, mulți fermieri cu normă parțială au sentimentul că sunt dezavantajați în comparație cu colegii lor cu normă întreagă.
Mai presus de toate, faptul că valoarea plății directe pe companie este legată de dimensiunea acesteia este criticat în mod repetat. În opinia fermierilor cu jumătate de normă, fermele mai mici sunt dezavantajate de această procedură.
Într-un articol viitor vom discuta despre succesul lor economic.